ברכה על ארבעת המינים לנשים
לא צוין מקור הדברים בספר ויקרא אברהם וגם אם זה נכון מקמו של הרב ויקרא אברהם לא מחיייב שכך המנהג בכל העולם, ובפרט נגד מרן שקבלנו הוראתיו, ובפרט בא”י אתריה דמרן

בעניין חתימת ברכה ראשונה בברכת המזון. כידוע, הנוסח בכל סדורי ספרד (וכן בתונס וג'רבה), חתימת הברכה הראשונה בברכת המזון היא 'הזן ברחמיו את הכל'. לית מאן דפליג שהנוסח בחז"ל הוא 'הזן את הכל' ללא תוספת תיבת 'ברחמיו'. חיפשתי בכל חז"ל, גאונים, ראשונים, מאן דהו שנקט בגירסת 'הזן ברחמיו את הכל' והעלתי חרס בידי. האם ידוע על מקור (לפחות בראשונים) לנוסח הזה? ואם לא האם אין כאן שינוי ממטבע שטבעו חכמים שכן זה שינוי ממש בחתימת הברכה?
מה שכתב שכן הנוסח בכל סידורי ע"מ ומכללם תונס וג'רבא אין זה מדיוק, ויש סידורים שלא גורסים תיבה זו, וכן בסידורי ג'רבא (כגון עולת הרגל ג'רבא תש"ה) היא מופיעה בין סוגרים עגולות כלומר שאין זה נוסחה מוסכמת.
ומ"מ נוסח "ברחמיו" שנהגו בו קהילות רבות בספרד ובתימן אין ספק שיסודתו בהררי קודש משנים קדמוניות ולא הומצא בדור האחרון.